Crezi ca site-ul tau este atacat de hackeri? Nu se incarca corect sau exista un mesaj in care esti atentionat ca a fost atacat de hackeri? Poate fi o situatie foarte neplacuta in care nu vei sti ce sa faci. In acest articol, vrem sa te ajutam sa faci primii pasi pentru a te asigura ca site-ul tau functioneaza corect.
Sa vedem mai intai cateva semne care anunta ca un site a fost atacat de hackeri.
Browserul te atentioneaza ca site-ul a fost atacat
Daca incerci sa deschizi un site care a fost atacat de hackeri, este foarte probabil ca browserul sa afiseze un avertisment. In acest avertisment, browserul te antentioneaza ca probabil site-ul a fost atacat. Acesta este primul semn care iti spune ca site-ul tau a fost tinta hackerilor.
Aceste tipuri de avertismente vor aparea, de obicei, deoarece Google Chrome, Firefox si alte browsere observa ca site-ul a fost accesat de un hacker iar mai apoi a fost infectat cu programe malware, cu intentia de a aduce daune computerelor care acceseaza site-ul respectiv.
Notificari de la firma de gazduire
Unele companii de gazduire web ruleaza scanari zilnice si te vor anunta atunci cand site-ul tau a fost atacat de hackeri sau este infectat cu malware. Daca scanarea arata acest lucru, contul tau poate fi suspendat temporar, iar mai apoi vei fi contactat prin mail sau chiar telefonic. Dupa ce ce esti notificat, este responsabilitatea ta sa cureti fisierele. Sucuri.net este un serviciu excelent pe care il poti folosi pentru a curata fisierele infectate sau pentru a le verifica. Un tool de verificare exista la linkul https://sitecheck.sucuri.net/.
Nu numai ca iti pune la indemana servicii excelente, dar te ajuta totodata sa iti vezi site-ul inapoi online.
Notificare de la Google
Uneori, Google va observa existenta fisierelor malware pe site-ul tau, si va oferi o notificare de tipul „acest site ar putea fi infectat” in lista de rezultate.
In functie de severitatea hack-ului, Google poate decide sa nu mai afiseze site-ul in lista de rezultate. O modalitate de a verifica si de a confirma ca acest lucru nu se intampla si in cazul site-ului tau, este sa verifici sectiunea „Probleme de securitate” din Webmaster Tools. Daca exista probleme de securitate, acestea vor fi listate aici.
Notificari de la vizitatori
Un alt mod de a afla ca site-ul tau a fost atacat de hackeri este feedback-ul de la vizitatori. Acestia pot semnala anumite probleme, deci trebuie sa le iei in considerare atentionarile. Astfel, te asiguri ca site-ul tau este activ si nu va fi penalizat de motoarele de cautare.
Cum sa treci peste aceasta problema
Daca ai primit una sau mai multe notificari din cele de mai sus, sa vedem ce ai mai departe de facut.
Schimba toate parolele
Ar trebui sa incepi cu modificarea tuturor parolelor pentru toate conturile. Schimba parola de la cPanel, parolele adreselor de email, parola pentru conectare la site dar si parolele FTP. Daca aceste parole au fost utilizate si pentru alte site-uri, de exemplu pentru contul de pe Facebook, ar trebui schimbata si acolo.
Contacteaza echipa de suport
Apoi ar trebui sa contactezi echipa de suport a companiei de unde ai gazduirea. Acestia te vor ajuta cu o scanare pentru a detecta fisierele de tip malware.
Scaneaza-ti calculatorul
Hackurile unui site pot proveni chiar si de pe calculatorul tau. Daca acesta este virusat, ar putea capta datele de logare. Pe langa captarea acestor date, mai poate fi instalat un cod hack „backdoor”, care reprezinta o portita pentru programele malware si a virusilor care vor infecta si site-ul tau web. Pentru a preveni acest lucru, ar trebui sa efectuezi o scanare completa a computerului. Daca sunt fisiere infectate, respecta recomandarile programului antivirus.
Daca scanarea spune ca nu exista virusi, ar trebui sa treci la pasul urmator.
Urmatorul pas
Daca scanarea malware pe care firma de gazduire o efectueaza descopera fisiere infectate, ar trebui sa apelezi la o companie de securitate pentru a curata fisierele. Asa cum recomandam si mai sus, o astfel de firma este Sucuri sau poti alege chiar serviciul nostru de devirusare site.
Daca scanarea nu detecteaza fisiere infectate, ar trebui sa investighezi unde a aparut notificarea initiala de hack iar apoi sa accesezi serviciul respectiv pentru o rescanare a site-ului.