In acest articol vom vorbi despre adresele IP dedicate si shared (partajate) si te vom ajuta sa intelegi care este cea mai buna alegere pentru nevoile tale. Pentru a te ajuta sa intelegi, vom vorbi mai intai despre modul de functionare a adreselor IP.
Ori de cate ori vizitezi un site web, se intampla destul de multe lucruri in spatele scenei pentru ca site-ul sa se incarce. Dupa ce introduci adresa www.siteulmeu.ro in campul pentru adresa si apesi enter, browserul verifica daca exista si alte vizite in istoric. In caz contrar, acesta solicita furnizorului de servicii de internet adresa IP a site-ului pe care doresti sa il accesezi.
Daca respectiva cautare este reusita, furnizorul de servicii de internet va returna DNS-ul pentru domeniul respectiv. In DNS este inclusa adresa IP. Adresa IP poate fi comparata ca o strada pe care locuieste site-ul tau. Mai multe site-uri web pot locui pe aceeasi strada atunci cand se foloseste o adresa IP shared, partajata.
Dupa ce browserul primeste adresa IP, site-ul va fi accesat. Desigur, tot acest procedeu este unul foarte rapid, de doar cateva milisecunde.
Alege ca site-ul sa locuiasca singur pe strada
S-ar putea sa te intrebi care sunt beneficiile unui IP dedicat. Ce are de castigat site-ul meu daca locuieste singur pe strada?
Pentru a extinde analogia noastra, o adresa IP dedicata este ca si cum ai avea propria strada. Poti alege sa construiesti mai multe case pe strada, permitand si altor site-uri proprii sa utilizeze adresa IP dedicata. In cele mai multe cazuri, oamenii nu construiesc mai multe site-uri pe o adresa IP, ci aleg sa o pastreze pentru un singur site.
De ce ai dori o adresa IP dedicata in locul unei adrese IP partajate? Care este diferenta? In acest articol vom compara adresele IP dedicate cu cele IP partajate.
De ce ti-ai putea dori o adresa IP partajata?
Un avantaj major al unei adrese IP partajate este faptul ca nu presupune costuri suplimentare sau un timp anume pentru activare sau propagare.
Cand iti cumperi gazduire web, in contul tau este alocata automat o adresa IP partajata. Acest lucru este foarte util daca ai nevoie sa configurezi un site web foarte rapid. Adresele IP partajate au, de asemenea, unele dezavantaje. Deoarece adresa IP este partajata, pot exista zeci, sute, posibil mii de site-uri web, care folosesc aceeasi adresa IP. Daca unul din aceste site-uri utilizeaza tehnici de email marketing catalogate drept SPAM sau tehnici de Black SEO, inclusiv domeniul tau o sa fie afectat de pe urma acestor tehnici.
De ce ti-ai putea dori o adresa IP dedicata?
Un avantaj al adresei IP dedicate este posibilitatea de a accesa site-ul fara a detine un domeniu. Daca tocmai ti-ai achizitionat domeniul si nu ai creat o legatura cu serverul tau, adresa dedicata iti permite sa vizualizezi si sa accesezi site-ul pentru a lucra la el, fara a mai fi nevoie sa astepti timpul de propagare. Un IP dedicat este cu adevarat dedicat. Niciun alt site web nu foloseste aceasta adresa IP si modul in care o utilizezi tine doar de tine.
Cu ajutorul unui IP dedicat eviti listarea in filtrele anti-SPAM si te bucuri de un ranking mai bun in Google. De asemenea, poti realiza setari suplimentare pe partea de email, setari care iti garanteaza ca email-ul tau o sa ajunga mereu la destinatar.
Adresele IP dedicate nu sunt insa gratuite. Acestea necesita o mica taxa lunara.
Concluzii – IP dedicat sau IP shared?
Decizia alegerii tipului de IP tine strict de nevoile tale. Daca ai nevoie doar de un spatiu pentru a gazdui un mic site web si nu ai alte restrictii, un IP partajat este mai mult decat suficient. Daca insa nevoile sunt mai mari si vei dori ca site-ul tau sa fie independent, email-ul sa functioneze mereu in conditii optime si sa eviti filtrele anti-SPAM, atunci iti recomandam alegerea unui IP dedicat.