Pentru ca afacerea ta sa ajunga una cat mai profitabila in mediul online, inainte de a porni la drum, trebuie luate o serie de decizii bune. Trebuie tinut cont inca de la inceput ca aceste decizii implica anumite costuri, costuri pe care le aloci in functie de cat de mult esti dispus sa investesti si normal in functie de asteptarile pe care le ai. Trebuie sa sti ca investitiile despre care o sa discutam in acest articol au un impact pozitiv asupra afacerii tale online.
Spre exemplu daca esti pus in pozitia de a alege ca business-ul tau online sa fie gazduit pe un server virtual (VPS) sau unul dedicat trebuie sa iei o decizie referitoare la modul de realizare al managementului lunar.
Trebuie sa iei in considerare faptul ca managementul lunar necesita atat timp cat si cunostiinte tehnice legate de administrarea unui server. Majoritatea providerilor ofera servere fara management la preturi foarte atractive, pe care acestia doar le activeaza si iti ofera datele de acces root sau la un panou de control, urmand ca de administrare sa te ocupi tu sau programatorul. Exista insa si provideri de web hosting care ofera servere cu management lunar, in schimbul unui abonament.
Este important sa stii diferenta dintre cele doua tipuri de management, punctele forte care le implica fiecare dar si resursele si nevoile de care firma ta are nevoie. Astfel, poti evita sa faci alegerea gresita.
Acest articol o sa te faca sa intelegi diferentele dintre serverele cu sau fara management, iar mai jos o sa iti dam si un exemplu usor de inteles.
Care este diferenta dintre Server Dedicat si VPS?
Vom folosi un exemplu cat mai concis sa exemplificam aceasta situatie. Daca spre exemplu suntem pusi in postura sa alegem intre doua companii de rent a car care ofera acelasi serviciu, ofera masini spre inchiriat, cum sa o alegem pe cea mai buna?
Prima companie de rent a car iti ofera posibilitatea de a alege un autoturism la un pret foarte atractiv si accesibil pentru tine insa nu iti ofera nimic in plus, doar autoturismul.
A doua companie de rent a car are o alta tehnica de abordare a problemei. La fel ca si prima companie iti pune la dispozitie o gama larga de autoturisme dintre care poti sa alegi insa la un pret mai mare. In acest pret ei iti ofera si un plin de combustibil, un sistem de navigatie si iti asigura intreventii service pe toata durata contractului.
In calitate de beneficiar al acestui serviciu nu mai trebuie sa porti nici o grija, ce iti mai ramane de facut este doar sa te concentrezi asupra destinatiei tale.
Un provider de hosting care NU ofera posibilitatea de management pentru un server dedicat sau unul virtual este exact ca si prima companie de rent a car din exemplul nostru. Ai full root acces la server si posibilitatea de a-ti configura serverul, iar pretul serverului este unul mai mic insa daca nu ai experienta in administrarea acestuia, este aproape imposibil sa o scoti la capat fara un plan de management.
Exista insa provideri care ofera si un serviciu de management lunar, in schimbul unei taxe destul de mici (intre 15 si 45 euro lunar). In cazul managementului unui server propriu, managementul acestuia nu consta doar in instalarea panoului de control si a modulelor necesare unui server, ci implica o serie de probleme tehnice care pot sa apara si de care se ocupa lunar providerul respectiv. Cu toate ca abonamentul lunar va costa mai mult, asta inseama ca vei avea din start o grija in minus si mai mult timp pe care sa il aloci dezvoltarii afacerii tale fara a petrece timp configurand sau monitorizand serverul.
Care metoda este mai eficienta?
Acum ca s-au subliniat diferentele dintre managementul unui server si gestionarea proprie a lui mai ramane intrebarea: Ce metoda sa aleg? Raspunsul la aceasta intrebare trebuie dat in functie de mai multi factori.
Trebuie sa alegi varianta cu management al serverului daca:
- Detii o firma mica fara departament de IT si cu experienta administrativa redusa.
- Ai un buget pe care sa il aloci in aceasta parte, sa te extinzi putin.
- Nu ai timpul necesar pe care sa il aloci acestor probleme.
- Decizi sa te concentrezi doar asupra afacerii fara alte distrageri.
- Preferi sa ai un management de tip outsource in infrastructura afacerii tale.
Alegi varianta fara management al serverului daca:
- In compania ta exista persoane care au cunostiinte in domeniu si s-ar putea ocupa de configurare si monitorizare.
- Bugetul tau este unul limitat si nu ai posibilitati sa mai investesti in asta.
- Stii sigur ca ai la dispozitie timpul necesar.
- Nu esti confortabil cu idea ca cineva sa aiba acces la informatiile tale.
In concluzie decizia finala nu trebuie sa fie una rapida ci trebuie evaluat fiecare aspect inainte. Daca decizia ta finala este aceea de a-ti gestiona propriul server trebuie sa ai cunostiinte in domeniu, experienta si timpul necesar. Intretinerea unui server nu este una usoara.
Daca decizia ta este sa apelezi la un serviciu de management care sa faca treaba in locul tau trebuie sa ai bugetul necesar pentru asta. Noi oferim clientilor nostri management lunar gratuit la activarea oricarui VPS impreuna cu panoul de control cPanel. Pentru cei ce nu doresc activarea licentei de cPanel pretul managementului lunar este de 30 euro + TVA.